26-08 | Muzikale Compositie “QPO” | Openluchttheater Thorn

26-08-2023 | Wereldpremière Muzikale Compositie QPO

Philharmonie Sittard, Harmonie St. Michaël van Thorn, fluitkwintet Sfyria, sopraan Claudia Couwenbergh en singer-songwriter Linda Zijlmans

Stichting Help Ze Thuiskomen Openluchttheater

De Stichting ‘Help Ze Thuiskomen’ presenteert op zaterdag 26 augustus van 18.00 – 20.00 uur in het Openluchttheater Thorn een concert waarmee ze aandacht vraagt voor de ingrijpende gevolgen van PTSS (posttraumatisch stresssyndroom) in het dagelijkse leven van (oud-)geüniformeerden.

Met solistische passages in fluit en sopraan verzorgen slagwerkers en blazers van Philharmonie Sittard, Harmonie St. Michaël van Thorn, fluitkwintet Sfyria, sopraan Claudia Couwenbergh en singer-songwriter Linda Zijlmans onder leiding van Frank Marx een luisterrijk concert.

Hoogtepunt van het concert is de wereldpremière van de muzikale compositie ‘Qua Patet Orbis’, gecomponeerd door Vincent Cox. QPO is het motto van het Korps Mariniers en het betekent: ‘Zo wijd de wereld strekt’. Het muziekwerk verklankt met gelaagde arrangementen, afwisselend harmonieus en statig de drie korpswaarden: Verbondenheid – Kracht – Toewijding.

Door uw aanwezigheid bij dit bijzondere concert steunt u het goede doel: Samen tegen PTSS.

Bij de aankoop van een ticket en ter plekke bestaat de mogelijkheid een extra sponsorbijdrage te schenken aan de Stichting ‘Help Ze Thuiskomen’.

Het concert is onderdeel van de Dutch Marines Rowing Challenge (DMRC) roei challenge van Maastricht naar Rotterdam, een totale afstand van 358 km (ter ere van het 358-jarig bestaan het het Korps Mariniers in 2023). Na het concert vindt er een grand entree voor de roeiers plaats op MRT Beach. Alle concertbezoekers worden van harte uitgenodigd om na afloop mee te lopen naar het dagstrand waar we de roeiers op feestelijke wijze zullen ontvangen en succes zullen wensen!

Deze avond is niet geschikt voor kinderen onder de 13 jaar. De kassa is geopend vanaf 17.30 uur.

Tickets vindt u op de website van Openluchttheater Thorn.

Toegangsticket: € 10,- per persoon
Toegangsticket plus €5 sponsoring: € 15,-
Toegangsticket plus €10 sponsoring: € 20,-

Niet geschikt voor kinderen onder de 13 jaar

Aan de kassa worden alléén nog kaarten verkocht indien er plaatsen over zijn
Kassaprijs: € 11,= per persoon.

QPO (Qua Patet Orbis) op bijzondere wijze verklankt

“QPO” is het bewonderenswaardige motto van het Korps Mariniers.
‘Zo wijd de wereld strekt’ (QPO). Altijd en overal zijn mariniers inzetbaar. Al sinds 1665.
Het Korps Mariniers is een uniek onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht met drie kernwaarden: Verbondenheid, Kracht en Toewijding.

De muzikale compositie ‘QPO’ verklankt driedelig deze drie korpswaarden met een krachtige fanfare als hoofdthema.

Korpswaarde Verbondenheid kenmerkt zich door een harmonieuze sfeer.
Individuele muzikanten helpen elkaar gezamenlijk tot sluitende akkoorden te komen. Op verschillende manieren worden eigenschappen Saamhorigheid, Teambelang en Onderling Vertrouwen muzikaal vertolkt.

Korpswaarde Kracht heeft een meer statige sfeer.
Eigenschap Mentale Weerbaarheid komt verklankt door een partij die door een andere partij wordt bedolven en toch in staat is boven te komen drijven.
“Val zeven keer, sta acht keer op” is de subtitel van Kracht. Ook bij eigenschappen Fysieke Hardheid en Uitstraling is er de wisselwerking en het gevecht tussen meerdere partijen.

Korpswaarde Toewijding wordt op bijzondere wijze verklankt.
Hoorbaar én zichtbaar is eigenschap Oplossingsgericht. Muzikanten worden letterlijk beperkt in hun spel en lossen zelf het probleem van de beperking op. Eigenschap Vakkennis wordt verklankt door solistische passages in fluit en sopraan. Tot slot volgt verklanking van eigenschap Daadkrachtig in een dynamisch vraag- en antwoordspel.

Verklanking
QPO is een muzikaal project van Verklanking, bestaande uit componist Vincent Cox, conceptbedenker Tim Leufkens en dirigent en artistiek leider Frank Marx.
QPO is gecomponeerd op verzoek van Stichting Help Ze Thuiskomen.
QPO wordt uitgevoerd door muzikanten van de Philharmonie Sittard, Harmonie St. Michaël Thorn, fluitquintet Sfyria en sopraan Claudia Couwenbergh.