Over PTSS

Wat is PTSS

PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis
(in het Engels post-traumatic stress disorder of wel PTSD)

PTSS in één regel samengevat: “het is het verleden in het heden”

De term posttraumatische stressstoornis (PTSS) valt in twee delen op te splitsen:
Post-traumatisch en Stressstoornis
Post-traumatisch: de stoornis ontstaat na de traumatische gebeurtenis (post = na)
Stressstoornis: een constant gestreste toestand van het lichaam.

In je lichaam komen allerlei processen op gang op het moment dat je in een stressvolle situatie belandt. Hierdoor kun je beter met deze situatie om gaan. Je lichaam wordt als het ware klaargemaakt voor een vecht- of vluchtreactie. Dat heet een stressreactie.
Wanneer evenwel je lichaam steeds opnieuw niet herstelt na een stressreactie, dan blijft je lichaam eigenlijk constant in een gestreste toestand. En hierdoor kan je lichaam zo ontregelt raken, dat het uiteindelijk kan leiden tot een stressstoornis.

Een traumatische gebeurtenis, is zo’n stressvolle situatie. Als je die traumatische gebeurtenis niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Mensen die dagelijks leven met PTSS, herbeleven de traumatische gebeurtenis die heeft geleid tot PTSS keer op keer. De traumatische gebeurtenis komt terug in nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks). Het is als het ware ‘het verleden in het heden’.

Luister naar Il passato nel presente; een muziekstuk van Verklanking dat is gespeeld op 5 september 2020 vanuit het Mariniersmuseum te Rotterdam tijdens de lancering van de stichting te Mourik. Het muziekstuk verklankt de gedachten van iemand met posttraumatische stressstoornis (PTSS).

em. prof. dr. H.G.J.M (Eric) Vermetten tijdens symposium over PTSS – 2022
Tijdens het symposium 2022 "het onzichtbare zichtbaar maken", gaat luitenant-generaal Frank van Sprang in op het belang van defensie om zowel voorafgaand aan uitzendingen als na afloop (nazorg) aandacht te hebben voor PTSS. Defensie biedt op basis van ervaring en onderzoek ondersteuning aan militairen met PTSS.

RISICO OP PTSS

Het is goed om te beseffen dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (ongeveer 80%) ooit te maken krijgt met één of meer potentieel traumatische gebeurtenissen. Een deel van de mensen die zo’n gebeurtenis meemaakt, krijgt posttraumatische klachten. Voor de meeste mensen zijn deze klachten kortdurend; ze kunnen de gebeurtenis goed verwerken met de steun van hun sociale netwerk. Voor sommigen geldt echter dat zij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Van de Nederlandse bevolking krijgt ongeveer 7% PTSS.

SYMPTOMEN

Iemand met PTSS lijdt ernstig onder de symptomen van PTSS of ervaart vanwege de symptomen beperkingen in de sociale interacties met anderen, in het vermogen om te werken of op andere belangrijke gebieden van het functioneren.
PTSS kenmerkt zich door symptomen op elk van de volgende vier gebieden.

  • Herbeleven
  • Vermijden
  • Negatieve gedachten en stemmingen
  • Prikkelbaarheid

Voor meer informatie wordt verwezen naar het artikel (KLIK HIER) van het Veteraneninstituut.

In één klap ziet je leven er anders uit. Terwijl je er waarschijnlijk nooit eerder aan had gedacht dat je leven er in één klap totaal anders uit zou kunnen komen te zien. Je voelde je goed, veilig, gelukkig, en baas over je eigen leven. Tot dat moment. Het moment van die traumatische gebeurtenis. Die gebeurtenis die van het ene op het andere moment je leven radicaal veranderde. Een gebeurtenis die als het ware op je netvlies gebrand staat en in je geheugen is gegrift.

Op het moment van de gebeurtenis ben je alleen bezig met zo goed mogelijk te overleven of hulp te bieden aan anderen. Achteraf voel je de schok: de angst, de woede, de machteloosheid en de ontreddering. Het lukt niet de schokkende gebeurtenis te verwerken. Je herbeleeft keer op keer die gebeurtenis. Je houdt last van veel spanning en stress.

STRESSSTOORNIS

Je leven na (=post) de schokkende (=traumatische) gebeurtenis is ernstig verstoord. Je bent niet meer de baas over je eigen leven; de posttraumatische stressstoornis regeert voortaan je leven.

KLACHTEN

Je hebt last van lichamelijke en psychische klachten. Er is een verhoogde spanning en reactiviteit die zich uit in overmatige schrikreacties of waakzaamheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, en prikkelbaar, roekeloos of zelfdestructief gedrag.

EMOTIES

Je hebt last van negatieve emoties zoals angst, boosheid, schaamte en schuldgevoel. Je probeert mensen, gesprekken, plaatsen of situaties die doen herinneren aan de traumatische gebeurtenis, of herinneringen, gedachten of gevoelens die samenhangen met die traumatische gebeurtenis te vermijden.

Hendrik Jan van Tilburg
Tijdens het symposium 2022 "het onzichtbare zichtbaar maken", vertelt Hendrik-Jan van Tilburg over het belang van de Veteranen Ontmoetings Centra voor (oud-)militairen. Een huis waarmee men zich "thuis" voelt, gekend weet, en ervaringen kan delen.

Persoonlijke verhalen

Leerstoel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean ac velit suscipit, commodo sem non, congue ante.

Donec metus est, blandit eu feugiat vel, tristique nec erat. Sed ac mollis eros, eget consectetur arcu. Fusce vehicula massa ac lorem ultricies, non consequat purus malesuada. Cras finibus, magna eget efficitur finibus, metus turpis blandit magna, non lacinia quam sem vel sem. Mauris nisl massa, ultrices at ultrices vitae, imperdiet sed nisl. Donec congue eros in lacus ultricies, ac ultrices odio accumsan.

Etiam condimentum lobortis pharetra. Curabitur metus augue, tempus ut gravida sed, dictum consequat augue. Nulla efficitur convallis nunc, vel bibendum magna dictum a. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia curae; Fusce tempor suscipit purus, vitae posuere lectus elementum sit amet.

Hulphonden

Stichting Help Ze Thuiskomen stelt zich ook ten doel om geüniformeerde (oud-) beroepsbeoefenaren die in het dagelijks leven te maken hebben met PTSS, indien nodig, te voorzien van een buddyhond. Met een buddyhond neemt de zelfstandigheid en zelfredzaamheid toe en daarmee voor de betrokkene ook de kwaliteit van leven.

Sommige (oud)geüniformeerden kampen als gevolg van een traumatische gebeurtenis met angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, sociaal isolement en/of andere posttraumatische stressstoornisklachten. Een speciaal getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden kan voor deze (oud)geüniformeerden een oplossing zijn. De buddyhond zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid. Ook kent de buddyhond praktische vaardigheden waarmee hij zijn/haar baasje ondersteunt. De buddyhond kan bijvoorbeeld zijn/haar baasje wekken bij nachtmerries.

Hulphond
Hulphonden in actie tijdens symposium 2022

Ontmoetingscentra voor veteranen

Ontmoetingscentra Veteranen
Bron: www.nlveteraneninstituut.nl

Een van de doelen waarvoor de Stichting Help Ze Thuiskomen zich wil inzetten en waarvoor tijdens de unieke roei-challenge in 2023 door de DMRC geld voor wordt binnen geroeid, is het ondersteunen van hoogwaardige opvang, begeleiding en nazorg van allen die Nederland dienen of hebben gediend. Hiermee krijgen deze mensen toegang tot een platform dat begripvol een luisterend oor biedt wat voor hen een positief effect heeft op de kwaliteit van leven.

Waaraan is uw geld besteed?

OVERZICHT VAN DONATIES
2023
2022
2021
2020

Publicaties / Nieuws

Factsheet

Posttraumatische stressstoornis na uitzending. Deze factsheet geeft hierover meer informatie.
Lees document

Veteraan Sandra

Veteraan Sandra kampt met PTSS en had een doodswens: “Mijn redding was mijn PTSS hulphond Bieke”.
Lees verder

Artikel TNO

Hoe virtual reality en artificial intelligence kunnen helpen bij een effectieve aanpak
Lees verder

Artikel de Limburger

Roeien met de riemen die je hebt – In de boot gaat de oorlog uit je kop.
Lees verder