14th of May Memorial Regatta Rotterdam

Wij blijven herdenken om niet te vergeten.
Met de 14th of May Memorial Regatta Rotterdam herdenken we 14 mei 1940; de dag van het bombardement op de stad Rotterdam. Het bombardement op de stad Rotterdam is een tragische gebeurtenis in de geschiedenis van de stad. Een gebeurtenis die jaarlijks wordt herdacht. 
Ter herdenking organiseren de (oud-)mariniers die lid zijn van de roeisloepvereniging Dutch Marines Rowing Challenge (DMRC) samen met Stichting Help Ze Thuiskomen, de Stichting Rotterdam en de Mariniers, de Van Ghent Kazerne van het Korps Mariniers, het Mariniersmuseum en de gemeente Rotterdam een wedstrijd voor roeisloepen; de ‘14th of May Memorial Regatta Rotterdam’.

De 14th of May Memorial Regatta Rotterdam is met de herdenking voorafgaand aan de roeiwedstrijd, voor de deelnemers, voor de organisatie en voor de toeschouwers een moment van reflectie en bezinning.  Van stilstaan bij en herdenken van hen die ons zijn ontvallen. 
Van letterlijk en figuurlijk ‘stilstaan en stil zijn’ ná het Signaal Taptoe met alle ‘riemen op’ van de deelnemende sloepen.
Een indrukwekkend saluut. Elk jaar weer.

14 mei 1940; bombardement op Rotterdam
Op 14 mei 1940 vlogen om ca. 13:30 uur 90 Duitse Heinkel bommenwerpers over de stad Rotterdam. Even later stond het centrum van de stad in brand en waren er vele doden en gewonden te betreuren. Als gevolg van het bombardement werd het hart uit de stad Rotterdam gerukt. Dit wordt gesymboliseerd door het beeld ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine. Het beeld stelt een menselijke figuur zonder hart voor; symbolisch voor het door het bombardement verloren gegane hart van de stad Rotterdam. Het beeld staat op het Plein 1940, aan de Leuvehaven, naast het Maritiem Museum.